Футболната легенда на Бразилия - Пеле почина снощи, 29 декември. В негова

...
Футболната легенда на Бразилия - Пеле почина снощи, 29 декември. В негова
Коментари Харесай

В памет на Пеле

Футболната легенда на Бразилия - Пеле умря нощес, 29 декември. В негова памет взехме решение да си припомним най-великите моменти от невероятната му кариера. Никой състезател не прави повече за разпространение на репутацията на футбола като красива игра от безсмъртния Пеле. Той е единственият състезател, спечелил три Световни шампионати и един от най-техничните и положителни футболисти. Затова и гибелта му оставя опустошителна празнина в световния спорт, а от GOAL напомнят някои от най-забележителните моменти от една неповторима кариера.
 Maxi Jazz, Faithless и новината на гибелта на вокалиста на групата
В памет на Maxi Jazz от Faithless

Изпълнителят умря на 65-годишна възраст

Гол при дебюта си... два пъти

Пеле прави своя професионален дебют през 1956 година Едва на 15 години, именитият нападател играе за футболния клуб Сантос - той подписва единствено няколко месеца по-рано след сполучлив мач против Коринтианс Санто Андре.

Пеле вкарав гол при успеха със 7-1, давайки старт на златна епоха в клуба, която продължава цели 18 години. Това обаче не е най-хубавият му удар, защото младежът просто означи с рикошет в наказателното поле.
 Снимка 600908

След това, през юли 1957 година обаче, Пеле сбъдва фантазията си, като вкарва международен гол против Аржентина. Той надалеч не е одобрено име в тима на Сантос на този стадий, само че впечатлява мениджъра на Бразилия Силвио Пирило в другарска среща, проведена за събиране на пари за новия стадион на Сао Пауло. Пеле въпреки всичко съумява да вкара в мрежата на Маракана, правейки 2-1 за Селесао.

Раждане на суперзвезда

Пеле се показва пред международната футболна аудитория на Световното състезание през 1958 година в Швеция. След като взе участие единствено един път в груповата фаза, неговият тим стига до четвъртфиналната фаза, когато пробива задната линия на Уелс, с цел да обезпечи победа с 1-0 и напредъка на своя тим. Нещата стават още по-добри на полуфиналите, когато хеттрикът на Пеле оказва помощ на Бразилия да победи Франция.
 Снимка 600910

А неговата звезда заблестява още по-силно, когато Бразилия разрушава домакина Швеция с 5-2. Първият му гол в този мач е характерен за неговия искра. След като извършва надълбоко центриране в наказателното поле, той забива топката над грубия шведски бранител Бенгт Густавсон, преди да я види по какъв начин пада от огромна височина и намира долния ъгъл при удара от воле.

Континентален първенец

Докато безмилостният график на Пеле му пречи да завоюва Копа Америка с Бразилия - той се появява единствено в един шампионат (1959 г.) и съумява да си обезпечи Златната обувка - нападателят вкусва континентална популярност на клубно равнище.
 Снимка 600911

През 1962 година, с еднакъв резултат след два мача във финала на Копа Либертадорес против Пенарол, Пеле извежда Сантос до победа в плейоф, оспорван на безпристрастен терен на Естадио Монументал. Той обаче прави изменящ мача удар тъкмо след полувремето, когато Сантос завоюва първата си купа в Южна Америка. Година по-късно отборът резервира короната си, като Пеле отбелязва на финала против Бока Хуниорс.

Победата в тези два мача обезпечава на Сантос място в Междуконтиненталната купа против европейската съпротива. За двете години първо побеждават Бенфика - Пеле означи пет гола в двата мача - и по-късно надвиват над Милан в различен плейоф.

Пет следващи

През 60-те години на предишния век Пеле оглавява най-великия тим на Сантос, уместно наименуван Os Santasticos. Списъкът с достижения е безконечен и тяхната дребна атакуваща опорна точка постоянно е била в центъра на нещата.
 Снимка 600912

Спечелването на пет следващи трофеи в Серия А сред 1961 и 1965 година е едно от коронните достижения на Сантос, като Пеле си обезпечава премията за най-хубав голмайстор в три от тези сезони.

През 1962 година подопечните на Лула обезпечават и " първия требъл в света ". През тази бурна година Пеле и компания спечелват Копа Либертадорес, Кампеонато Паулиста и Така Бразил. Не е зле.

Спира революция?

Когато звездата на Пеле изгрява, Сантос стартира да дава приоритет на доходоносните интернационалните мачове. При едно от тези задокеански пътувания отборът се озовава в Нигерия, когато страната е в разгара на брутална революция със сепаратистката страна Биафра.
 Снимка 600906

Когато Пеле и неговите съотборници отиват в Лагос, легендата споделя, че войната е спряла за 48 часа, тъй че и двете страни в спора да станат очевидци на това по какъв начин Супер Ийгълс приключват 2-2 с гостуващата страна. Излишно е да споделяме, че Пеле вкарва и двата гола.

Близо 60 години по-късно истинността на тази история към момента се оспорва, като някои настояват, че боевете в действителност са били прекратени две седмици преди този момент. Други пък си спомнят, че се е чула пукотевица тъкмо пред стадиона.

Самият Пеле даже не може да си спомни какво се е случило, което може би е разбираемо, като се има поради, че той има над 100 клубни мача годишно по време на пика на кариерата си.
 Снимка 600907

1000 гола

Поради забързаното естество на футболния му график и разногласията за това какво съставлява " спортна игра ", точният брой голове, маркирани от Пеле, е противоречив.

Въпреки това, на 19 ноември 1969 година почитателите на Сантос дружно приветстват Пеле, откакто отбелязва това, което е прието за неговия 1000-ен професионален гол. Невероятно, само че Пеле даже не е на 30, когато доближава този резултат.
 Снимка 600913

Оценките за това какъв брой гола е вкарал досега, в който е окачил обувките си, варират доста, като самият той твърди през 2015 година, че е вкарал 1283 гола.
 Пеле, Неймар, Роналдо по какъв начин реагира футболният свят на гибелта на Краля на футбола
Как футболният свят се сбогува с Пеле

" Пеле е безконечен "

Световното състезание като никое друго

Световното състезание на Пеле през 1970 г. има достатъчно драма и конспирация, че стига за пълнометражен филм. След като травма опетнява медала му за победител от 1962 година и Бразилия не съумява през 1966 година, остава възприятието, че има незавършена работа на интернационалната сцена.
 Снимка 600905

След като е ритан от бранители четири години по-рано, той се заклева да не играе на друго Световно състезание, само че трансформира решението си през 1969 година и помага на тима да се класира за мача в Мексико. Това е един от най-значимите моменти във футбола, като Пеле продължава да показва едно удивително спортно показване. 

Има прекалено много емблематични моменти, с цел да бъдат изброени всички. Но си коства да споменем този във финала против Италия, когато Пеле се издига високо на задната греда, засича с глава центриране на Ривелино и подава на Жаирзиньо. Картината увековечава най-великия състезател на Световната купа, до момента в който Бразилия съумява да обезпечи популярна победа с 4-1.
 Снимка 600909

Живеейки в Америка

Пеле приключва кариерата си, като провокира възторг в американския футбол. Първоначално той подписва с Ню Йорк Космос. Въпреки голямата му обич към Сантос, Пеле е уверен и подписва контракт за много пари за да съживи болната Северноамериканска футболна лига.
 Снимка 600904

В това отношение той реализира триумф в кратковременен проект, като Карлос Алберто, Боби Мур и Йохан Кройф подписват подобни доковори през Атлантика в залеза на кариерите си. На терена този ход има позитивен резултат и за новия му тим, защото те спечелват Soccer Bowl през 1977 година Малко по-късно американското премеждие и футболната кариера на Пеле приключват уместно, под формата на сетен показателен мач сред Космос и Сантос.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР